Međuopštinske omladinske sportske igre

Međuopštinske omladinske sportske igre skraćeno MOSI je sportsko takmičenje za mlade sportiste iz 3 zemlje, to jest iz opština sa tromeđe Bosne i HercegovineSrbije koje se održava svake godine. Prve MOSI su odigrane  godine.

Na Skupštini udruženja Saveza studenata Jugoslavije 1954. godine usvojena je inicijativa prijepoljskih studenata da se u okviru “Studentske nedjelje” organizuje “fiskulturni tromeč” omladine Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, Sportisti tri susjedna grada u Prijepolju su se nadmetali u atletici, fudbalu, odbojci, stonom tenisu i šahu. “Fiskulturni tromeč” kasnije je prerastao u Sandžačke a potom i u današnji vid takmičenja Međuopštinske omladinske sportske igre koje okupljaju sportsku omladinu iz opština tri republike bivše Jugoslavije – Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Na igrama učestvuje i preko 3.000 sportista iz tridesetak gradova, najviše 33, sa tromeđe nekadašnjih jugoslovenskih republika. Takmičenja se odvijaju u skoro svim olimpijskim disciplinama. MOSI su, zapravo, i postale olimpijada amaterskog sporta, najveća manifestacija sporta i mladosti na prostoru bivše SFRJ. Ratni vihor na našem prostoru zaustavio je i igre sportske mladosti. Nit je prekinuta 1991. godine, posle 37. MOSI u Foči. MOSI su, međutim, prve pokazale da je ovo “tromeđa bez međa”, bar kad je amaterski sport u pitanju. Igre su obnovljene 2001. Ponovo je inicijativa krenula iz Prijepolja i ponovo je grad na obalama Lima i Mileševke bio domaćin sportistima iz sada tri samostalne države. Ostao je duh zajedništva i privrženosti ovoj manifestaciji.

Komentariši